homeExtern vertrouwenspersoon
Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten. (Martin Luther King)
 


Ongewenste omgangsvormen en integriteit
Vertrouwenspersoon


In elke grote organisatie is een Vertrouwenspersoonnodig. Iedere werknemer moet in vertrouwen kunnen praten over zaken die zwaar op de maag liggen. Aleen komen te staan en aangetast worden in je waardigheid is verschrikkelijk. Gepest worden, geïntimideerd, seksueel geïntimideerd, gediscrimineerd worden of het slachtoffer worden van geweld, is zeer beschadigend. Ongewenste omgangsvormen heet dit in jargon. De vertrouwenspersoon geeft je met geheimhoudingsplicht de ruimte om je verhaal te doen en samen naar een oplossing te zoeken. Niets moet - het is jou overkomen - jij bepaalt of en welke stappen gezet gaan worden.
Is in jouw organisatie sprake van omkoping, diefstal, fraude, machtsmisbruik of chantage, dan is er sprake van schending van integriteit. Ook dat is een reden om iemand in vertrouwen te kunnen nemen en te kijken wat er mogelijk is. De vertrouwenspersoon beschermt de belangen van de melder maar moet in dit geval oordelen welke stappen gezet gaan worden
.


Extern vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen
Extern vertrouwenspersoon integriteit


Erik Uitenbogaard is gecertificeerd extern vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvromen (VOO) en gecertificeerd extern vertrouwenspersoon integriteit (VPI) aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Voor Vertrouwenspersonen (NVVV). Veel organisaties geven er de voorkeur aan om geen interne vertrouwenspersoon aan te stellen maar gebruik te maken van een externe vertrouwenspersoon. Een samenwerkingsovereenkomst met de organisatie voorziet in een onafhankelijke rol die overigens ook voorziet in activiteiten gericht op training en preventie.

(Tip: bekijk de video. Doe dit thuis zodat je ook het geluid aan kunt zetten)

Video over het werk van de vertrouwenspersoon:


Wie we zijn:
Over

De menselijke maat:
Coaching

Samen werken:
Intervisiebegeleidingcontact

Via Traiectum
Park Arenberg 94, 3731EV De Bilt (kaart)
telefoon: 0302200776
email: post@viatraiectum.nl